18 NORSK SOROPTIMA • TEMA: BLÅTT HAV • Hva skal til for å snu forbruket av norsk sjømat på hjemmebane? Camilla Agerup har siden 2015 undervist barnehage- og SFO ansatte, elever på VGS, barnehagelærerstudenter og studenter som tar mat & helse i grunnskolelærerutdannelsen. «Vi må bygge nysgjerrighet, kunnskap og stolthet om norsk sjømat hos de yngre,» hevder Camilla og fortsetter: I et bærekraftsperspektiv må vi beite mer fra den blå åkeren – vi må spise mer fisk og reflektere over valg vi tar: «Hvordan påvirkes miljøet av hva jeg velger, hamburger eller fiskeburger?» I et helseperspektiv bør vi spise mer fisk som gir oss nødvendige mengder jod, selen, omega 3 og vitamin D, næringsstoffer som man finner lite av i andre råvarer. I et kulturhistorisk perspektiv må de unge få lære hva norsk fiskeri og havbruk har stått for av verdiskapning gjennom over 1000 år. Camilla Agerup. Foto: Privat. Nordmenn er i verdenstoppen på sjømatkonsum, men konsumet er dalende, særlig hos de unge. For de under 34 år har sjømatkonsumet falt med hele 46% siden 2012. Reduksjonen kan føre til negative konsekvenser for folkehelsen. «Jeg ser daglig hvor lite kunnskap det er blant de unge når det kommer til tilberedning og interesserte for å spise fisk. Norsk sjømat er utrolig populært på verdensbasis. Eksporttallene økte fra 75 milliarder i 2015 til 150 milliarder i 2022» forteller Camilla Agerup i Kristiansand Øst Soroptimistklubb. sjømatparadokset Camilla forteller om fisk for assistent Tuva og barna i Læringsverkstedet barnehage Bispegra i Kristiansand. Foto: Arne Lunde Camilla Agerup, Kristiansand Øst Soroptimistklubb Camilla, Eva, Daniel, Jonatan og Tuva. Læringsverkstedet Bispegra Barnehage i Kristiansand. Foto: Arne Lunde Paradokset er: Hvorfor vil våre barn og unge heller spise «Grandiosa, kylling og kjøttdeig» i stedet for den høykvalitetsfisken som vi har rett utenfor stuedøra vår? Det nor ske
RkJQdWJsaXNoZXIy MjAzOTc=